ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, ιδρύθηκε το 1999 και περιλαμβάνει τον κόλπο του Λαγανά, στον πρώην δήμο Παντοκράτορα στις νότιες ακτές της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος. Η περιοχή αποτελεί τμήμα του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου είναι το πρώτο πάρκο τέτοιου είδους που ιδρύθηκε στην Ελλάδα αλλά και την Μεσόγειο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα Καρέττα.

Η προστατευόμενη περιοχή περιλαμβάνει την θαλάσσια έκταση και τις νησίδες του κόλπου του Λαγανά, τις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας και μία παράκτια ζώνη, που περιβάλει αυτές, τον υγροβιότοπο της Λίμνης Κεριού, το Μαραθονήσι και τις Νήσους Στροφάδες, που βρίσκονται περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτίως της Ζακύνθου.

Το οικοσύστημα αποτελεί περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, ενώ περιλαμβάνει και συστήματα αμμοθινών, υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και παράκτια οικοσυστήματα. Σ' αυτά απαντώνται εκατοντάδες είδη σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Η ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΙΟΥ

Η Λίμνη Κεριού βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Η περιοχή συνδυάζει θάλασσα και πευκοδάσος. Ανακαλύψτε με ένα από τα σκάφη μας, τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου με τις βραχώδες ακτές, τα κοφτερά βράχια και τις απότομες πλαγιές που προξενούν δέος στον επισκέπτη. Μπορείτε να φθάσετε μέχρι το ακρωτήρι Φάρος το οποίο απέχει 12 χιλιόμετρα από τη λίμνη.